ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι ιστορικές πηγές απ’ όπου αντλούνται πληροφορίες για την πορεία της αρχαιοελληνικής μεταλλείας και μεταλλοτεχνίας είναι τα γραπτά κείμενα (συγγράμματα και επιγραφές), τα λείψανα της μεταλλευτικής δραστηριότητας (σκωρίες, στοές κ.λ.π.) και τα αρχαιολογικά ευρήματα (όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, έπιπλα κ.λ.π.).
Τις πρώτες πληροφορίες για τη μεταλλεία μας τις δίδουν οι δύο μεγάλοι ποιητές, Όμηρος και Ησίοδος. Και οι δύο έζησαν στην ανατολή της αρχαιοελληνικής περιόδου (τον 9ο αιώνα π.Χ. ο Όμηρος, τον 8ο αιώνα π.Χ. ο Ησίοδος) και τα έργα τους περιέχουν πολλά στοιχεία που φωτίζουν τη δραστηριότητα γύρω από τα μέταλλα και των προηγούμενων...
Περισότερα:
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας άρχισε κατά την κλασσική αρχαιότητα και συνεχίστηκε μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Περιήλθε σε μαρασμό μετά την κατάκτηση των πλούσιων ορυχείων χρυσού και αργύρου της Ισπανίας από τους Ρωμαίους. Η εκμετάλλευση επαναδραστηριοποιήθηκε κατά τη βυζαντινή εποχή ενώ στην αρχή της Τουρκοκρατίας άρχισε νέα περίοδος ακμής.
Με εναλλασσόμενες περιόδους ακμής και κρίσης, η δραστηριότητα ξανάρχισε τα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1927 η ΑΕΕΧΠ&Λ ανέλαβε τη λειτουργία των μεταλλείων, στην αρχή για παραγωγή σιδηροπυρίτη και από το 1953, μετά την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού...
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο ΤΟΠΟΣ
Τον 4ο π.Χ. αιώνα τα Στάγειρα ήταν μια μικρή πόλη της Χαλκιδικής, η οποία υπαγόταν στη δικαιοδοσία του βασιλιά της Μακεδονίας. Εκεί γεννήθηκε το 384 π.Χ. ο Αριστοτέλης, που έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας.
Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη σημερινή Ολυμπιάδα, προς τα νοτιοανατολικά, στη θέση με το τοπωνύμιο «Λιοτόπι».
Η περιοχή της Χαλκιδικής γύρω από τις Καρυές, στο τρίτο πόδι, είναι στην κυριολεξία η Πύλη για το Άγιον Όρος.